Gambar Ayam Tak Putus Urat dengan Ayam Putus Urat
keratan rentas urat-urat ayam

Gambar Ayam Tak Putus Urat dengan Ayam Putus Urat

urat yang putus
urat yang putus
urat yang tidak dipotong sempurna
urat yang tidak dipotong sempurna
keratan rentas urat-urat ayam
keratan rentas ketika penyembelihan dilakukan

Cara Penyembelihan.
Disyaratkan penyembelihan itu:
1. Memotong seluruh halqum (saluran nafas) dan seluruh marih (saluran makanan dan minuman).
2. Niat untuk menyembelih ketika melakukan penyembelihan.
3. Jika seseorang memegang pisau di tangannya dan terlepas pisau itu daripada tangannya, lalu terkena leher binatang dan terputus seluruh halqum dan marihnya, tidaklah dikira sebagai penyembelihan, kerana tidak ada niat untuk melakukan penyembelihan, maka tidak halal memakan daging binatang tersebut.
4. Hendaklah binatang itu mati semata-mata disebabkan oleh penyembelihan (tidak dilakukan satu perbuatan lain yang boleh membawa maut kepada binatang itu ketika disembelih).
.
Apabila telah cukup segala rukun-rukun dan syarat-syarat penyembelihan yang tersebut, maka halal binatang itu, kecuali sembelihan yang dimaksudkan kepada selain Allah atau disebutkan sewaktu menyembelihnya selain nama Allah, walaupun sembelihan itu mencukupi segala rukun-rukun dan syarat-syarat yang telah disebutkan.
Firman Allah Subhanahu wa Ta’ala: “Sesungguhnya Allah mengharamkan ke atas kamu (memakan) bangkai, darah, daging babi, dan apa yang disembelih dengan menyebut selain nama Allah.” (Surah Al-Nahl: 115

sumber

Az-Zain Shah Alam adalah sebuah Pasaraya Mini yang berkonsepkan Halal Mart. Kami menjual produk-produk halal muslim secara runcit dan juga borong. Az-Zain Shah Alam telah mempunyai empat buah rangkaian halal mart lain iaitu Az-Zain Bandar Putera 2, Az-Zain USJ Subang Jaya, Az-Zain Seksyen 27 Shah Alam , dan Az-Zain Alam Budiman. Untuk alamat lengkap sila klik di sini LIHAT LOKASI KAMI

This Post Has 4 Comments

  1. Saya sedih dengan keadaan sekarang…makanan dah xdijamin halal keseluruhannya shubhah..bagaimana saya nak order ayam organik? Customer demand harga ayam…saya buat bisnes keluarga ,kedai makan.

    1. waalaikumussalam. hubungi 0387231720 pada waktu pejabat untuk dapatkan maklumat berkenaan harga bagi penjual. harap maklum.

  2. Saya tinggal di Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Ayam az-zain sampai ke tempat saya tak?

    1. waalaikumussalam. maaf info tersebut di luar pengetahuan kami. untuk dapatkan maklumat, hubungi 03-87231720

Leave a Reply

Close Menu

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Dismiss