HDC Gesa Pengeluar Produk Halal Manfaatkan Pusat Sokongan

Artikel ini diambil dari BERNAMA

Oleh Nurul Hanis Izmir

KUALA LUMPUR, 13 Mac (Bernama) — Halal Industry Development Corp (HDC) menggesa pengeluar produk halal supaya memanfaatkan kepakarannya melalui Pusat Sokongan Halal Global, yang disediakan secara percuma.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Jamil Bidin, berkata pusat tersebut, yang ditubuhkan pada empat tahun lepas, berperanan sebagai pusat sehenti untuk pengeluar mengetahui mengenai standard, persijilan atau pembinaan kapasiti bagi produk dan perkhidmatan halal.

“Selain pengeluar tempatan, kami juga mengalu-alukan penggiat industri dari lebih 60 negara dan 30 juta penduduk yang mengunjungi portal dalam talian kami,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Jamil berkata pusat sokongan itu memenangi anugerah bagi Program Terbaik 2014 daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) baru-baru ini.

“Ia merupakan anugerah kedua dan kami gembira untuk menerimanya,” katanya, dengan menambah HDC akan terus menjadi pusat rujukan dunia untuk industri halal.

MITI akan menganjurkan pertandingan setiap tahun bagi organisasi di bawahnya dan agensi kerajaan.

HDC dipilih sebagai pemenang atas kejayaannya melaksanakan program secara belanjawan berasaskan hasil (OBB), katanya.

OBB diperkenalkan pada Rancangan Malaysia Kesepuluh (2011-2015).

Ia adalah alat pengurusan yang dibangunkan di bawah Inisiatif Pembaharuan Strategik yang menumpukan rancangan terperinci dengan jajaran menegak dan hubungan mendatar.

OBB menilai hasil yang dicapai pada hampir semua peringkat projek daripada penggunaan input, penyiapan aktiviti, penyampaian hasil dan impak pencapaian.

SUMBER

hdc gesa pengeluar produk halal manfaatkan pusat sokongan

Az-Zain Shah Alam adalah sebuah Pasaraya Mini yang berkonsepkan Halal Mart. Kami menjual produk-produk halal muslim secara runcit dan juga borong. Az-Zain Shah Alam telah mempunyai empat buah rangkaian halal mart lain iaitu Az-Zain Bandar Putera 2, Az-Zain USJ Subang Jaya, Az-Zain Seksyen 27 Shah Alam , dan Az-Zain Alam Budiman. Untuk alamat lengkap sila klik di sini LIHAT LOKASI KAMI

Leave a Reply

Close Menu

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Dismiss