URUTAN PROSES PEMPROSESAN AYAM AZ-ZAIN PEMPROSESAN AYAM INDUSTRI
1 Tanpa Stunning Menggunakan Stunning (stunning ialah proses melalikan ayam dengan kejutan elektrik sebelum disembelih)
2 Usus dikeluarkan sebelum proses seterusnya. Usus yang penuh dengan najis tidak dikeluarkan sehingga ayam disiap diproses.
3 Ayam dimasukkan ke dalam air panas yang bersih untuk melembutkan bulu. Ayam dimasukkan ke dalam air panas yang pekat dicemari oleh najis dan darah ayam.
4 Suhu air dikawal pada 60oC supaya air tidak menembusi dalam daging ayam. Amalan industri menetapkan suhu air 70oC hingga 75oC. Pada suhu yang tinggi ini air yang penuh dengan najis dan darah boleh menembusi daging ayam.
5 Ayam dimasukkan ke dalam air sejuk tanpa kimia dan klorin. Ayam dimasukkan ke dalam air sejuk yang dicampur dengan klorin supaya ayam kelihatan segar untuk beberapa hari apabila dijual di pasaran.
6 Proses mendorong air tidak dilakukan kerana bertentangan dengan syariat untuk menipu timbangan. Teknik “water induce” (proses mendorong air) ke dalam badan ayam untuk menambahkan berat badan dan mengaut keuntungan dengan menipu.
7 Ayam dipotong dan dibersihkan dengan sempurna. Ayam dihantar kepada pusat jualan, pasar basah, pasaraya, kedai runcit dan pasar malam.
8 Ayam diangkut ke pasaran dengan lori sejuk supaya rangkaian sejuk tidak terputus. Kebiasaannya ayam diangkut dengana lori dan van yang tidak ada kemudahan sejuk beku, sekali lagi ayam dicemari dengan bakteria.

Bacaan lanjut mengenai Produk Az-Zain:

Keistimewaan Ayam Organik

Apa Itu Makanan Berfungsi?

Az-Zain Shah Alam adalah sebuah Pasaraya Mini yang berkonsepkan Halal Mart. Kami menjual produk-produk halal muslim secara runcit dan juga borong. Az-Zain Shah Alam telah mempunyai empat buah rangkaian halal mart lain iaitu Az-Zain Bandar Putera 2, Az-Zain USJ Subang Jaya, Az-Zain Seksyen 27 Shah Alam , dan Az-Zain Alam Budiman. Untuk alamat lengkap sila klik di sini LIHAT LOKASI KAMI
Close Menu